Kalajoen syysralli

Kalajoen syysralli tunnettiin vuosina 2000-2007 nimellä Kalajoen Marrasralli. Ajatus rallista kävi pienen ryhmän mielissä vuonna 1999, jolloin marraskuinen retki kohdistui Kalajoen rannoille. Marraskuussa järjestettävistä ralleista ei ollut tietoa ja saattaakin olla tämä Kalajoen marrasralli oli ainut marraskuussa rallattava kisa koko Suomen maankamaralla.

Miksikö marraskuu? Tähän kysymykseen oli monia vastauksia. Ensinnäkin yhdistyksellämme on kaksi muuta rallia, joista toinen sijoittuu toukokuun lopulle ja toinen tammikuulle. Marrasrallia siis voidaan pitää jonkinlaisena aikaisemmin puuttuneena syysrallina. Lisäksi marraskuu oli tunnetusti hyvin vähän retkeilty kuukausi, koska suurin osa muuttolinnuista on jo kaikonnut maisemista. Tämä tuo jonkinlaista positiivista tietämättömyyttä koko ralliin: ”Mitä siellä voi yksinkertaisesti nähdä?” Olosuhteet ovat myös marraskuussa hyvin vaihtelevia, joka myös tuo oman säväyksen ralliin ja yleisesti ottaen marraskuun alussa meri on vielä täysin sulana. Myös loppusyksyn kovat myrskyt voivat heittää jos jonkinlaista kivaa Pohjanlahdelle. Osa rallaajista tietenkin odottaa näkevänsä jotain ”kovaa” rallissa ja näin on myös käynyt. Yksi syy oli rallin ajankohdalle pohjoisen ja eteläisten naapuriyhdistyksiemme rallit, jotka sijoittuvat syys- lokakuulle ja osa yhdistyksemme aktiiveista käyvät myös nämä turneet läpi. Seuraava kysymys lie: ” Miksi juuri Kalajoki? ” Tähänhän on helppo vastata, että miksi valita huonompi paikka, kun voi valita parhaimman!

Kalajoen Marrasrallista tuli jo ensimmäisestä vuodesta lähtien hyvin suosittu ja se keräsi osallistujia Keski-Pohjanmaan lisäksi pääasiassa Oulun seudulta, mutta on mukaan mahtunut joukkueita Porista, Suomenselältä ja Pohjois-Savosta. Rallin ennätys on vuodelta 2002, jolloin voittajajoukkue havaitsi rallissa peräti 62 lajia. Samalta vuodelta on myös korkein kokonaislajimäärä – 80 lajia. Yhteensä Marrasrallissa havaittiin lähes 120 lintulajia.

Vuodesta 2008 Kalajoen syysralli yhdistettiin Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen Hailuodon ja Raahenseudun rallien kanssa. Kyseiset ralli kiertävät ajankohdallisesti kolmen vuoden ajan. Vuoden 2008 Kalajoen syysralli rallattiin näin ollen syyskuussa ja vuoden 2009 kisa käydään lokakuussa. Kolmen erillisen syysrallin lisäksi on kokonaiskisa – Botnia Cup, joka käytiin ensimmäisen kerran syksyllä 2008.