Jäsentiedote 1/2009

Kevätkokous 

Keski-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen sääntömääräinen kevätkokous pidetään Kokkolassa tiistaina 3.3.2009, klo 18.00 Hansan nuorisotalolla. Esillä sääntömääräiset asiat: mm.  toimintakertomus ja tilinpäätös 2008, kevään tapahtumat, Keski-Pohjanmaan lintupaikkaopas ym. Kokouksen jälkeen jatketaan kuukausikokouksen merkeissä lintukuvien katselulla ja ajankohtaisilla lintumaailman asioilla. TERVETULOA!

 

Yhdistysten talvipäivä Villa Elbassa

Nuorisokeskus Villa Elbassa järjestetään perinteinen yhdistysten talvipäivä sunnuntaina 15.3. klo 11.00 – 15.00.  Keski-Pohjanmaan lintutieteellinen yhdistys on mukana perheille ja suurelle yleisölle suunnatussa tapahtumassa. KPLY:n pönttöpajalla yleisö saa rakentaa itselleen laadukkaita valmiiksi kairattuja linnunpönttöjä yhdistyksen asiantuntijoiden opastuksella. Muutamia vapaaehtoisia ohjaajia tarvitaan, joten jos mukava ulkoilupäivä hyvässä seurassa kiinnostaa, ilmoittaudu pj. Johan Hasselille (040-523 0392) tai siht. Juhani Hannilalle (044-7809307).

 

Kuukausikokoukset

Yhdistyksen kuukausikokoukset jatkuvat keväällä seuraavalla tavalla

  • tiistai 3.3.2009 (sääntömääräinen kevätkokous)
  • tiistai  7.4.2009

Kuukausikokoukset järjestään klo 18.00 Kokkolassa Hansan nuorisotalolla. Jos sinulta löytyy sopivia aiheita tai valmiita esitelmiä/tutkimuksia/kuvaesityksiä kuukausikokouksiin, niin ota yhteyttä yhdistyksen puheenjohtajaan tai sihteeriin.

 

Tammikuun pinnakisan 2009 tulokset

Perinteinen yhdistyksen alueen tammikuun pinnakisa on käyty. Tammikuu oli normaalia leudompi ja vuodenvaihteessa meri oli käytännöllisesti katsoen jäätön, joten odotukset olivat korkealla. Havaintojaan kisaan ilmoitti 6 henkilöä. Voitto meni viimevuotiseen tapaan Pietarsaareen Leo Saarijärvelle 68 lajilla. Kisan havaittujen lajien yhteismäärä (74) jäi selvästi viime vuotisesta. Yllättäen varsinkin vesilinnut olivat kateissa. Mielenkiintoisimpia lajeja olivat 6 pöllölajia, harmaapää- ja valkoselkätikka, nokkavarpunen, isolokki ja viiksitimali.

Kunniataulukko:

  1. Leo Saarijärvi 68 lajia, 8 ässää (pulmunen, helmipöllö, lapinpöllö, viirupöllö, huuhkaja, mustavaris, hiiripöllö, pähkinänakkeli)
  2. Marko Knuuttila 50 lajia, 3 ässää (tukkasotka, hiirihaukkalaji, tikli)
  3. Kari Koivumäki 40 lajia, 2 ässää (kuikkalintulaji, mustalintu)
  4. Jan Hägg 35 lajia, ei ässiä
  5. Janne Vanhala 31 lajia, 1 ässä (metso)
  6. Johan Hassel 31 lajia, ei ässiä

 

Tornien taisto

Keväällä kisataan taas koko Suomessa suositussa Tornien taistossa jo 16. kerran. Leikkimielinen kisa järjestetään lauantaina 9.5. ja tavoitteena on nähdä lintutornista mahdollisimman monta lajia kahdeksan tunnin aikana. Ilmoittautumiset alkavat 3.3. klo 12.00 Birdlife Suomen www-sivuilla. Sieltä löytyvät myös aikaisempien vuosien tulokset ja ohjeistusta. Viime vuonna kisaan osallistui ennätysmäiset 271 lintutornia ympäri Suomen. Nyt miehittämään Keski-Pohjanmaan torneja!

 

Vuoden 2009 lintu on törmäpääsky

Birddlife Suomen vuoden tutkimuslaji on törmäpääsky. Ensi kesän aikana selvitetään valtakunnan tasolla törmäpääskyn pesimäkanta. Törmäpääskyn pesimäkannan kehityksestä ja runsaudesta ei ole kovin hyvää kuvaa lajin elintavoista johtuen. Ne pesivät yhdyskunnissa hiekkatörmissä ja voivat vaihtaa pesimäpaikkojaan eri vuosina.

Ilmoita siksi kaikki havaintosi törmäpääskyn pesimäyhdyskunnista joko valtakunnalliseen havaintojärjestelmä Tiiraan tai suoraan yhdistyksen Vuoden laji -vastaavalle Sami Salonkoskelle (Kärpänpolku 2, 67800 Kokkola, Puh. 040-5451138, salonkoski@luukku.com).
 
Birdlife Suomen www-sivuille tulee havaintojen muistiinpanolomake ja maasto-ohje (tulostettavissa 1.3. alkaen) sekä sähköinen lomake havaintojen ilmoittamista varten (lisätään 1.5.2009).¨

 

Jäsenmaksut

KPLY:njäsenmaksu maksetaan yhdistyksen tilille 516259-4755335. Maksaessasi jäsenmaksua kirjoita viestiksi jäsenmaksun vuosi, oma nimesi ja osoitteesi. KPLY:n jäsenmaksu sisältää Birdlife Suomen jäsenmaksun, Tiira-lehden (4 nro/vuosi) ja Ornis Botnica -vuosikirjan. Lisäksi KPLY:n jäsenenä saat jäsentunnuksen valtakunnalliseen Tiira havaintojärjestelmään. Jäsenenä Tiiran käyttöoikeudet ovat laajemmat, jolloin esim. karttoja voi tarkastella suuremmalla tarkkuudella. Suorita jäsenmaksusi ensi tilassa.

Jäsenmaksut vuodelle 2009
Aikuiset 20 €
Koululaiset ja opiskelijat 14 €
Yhteisöjäsenet 20 €