Rallit ovat rattomme

Suomen linturallihistoria juurtaa juonensa Pohjanmaalta, jossa 1950-luvulla rallattiin ensimmäiset linturallit. Nykyään linturallit ovat hyvin suosittuja harrastajien kesken. Ralleja on moni erilaisia ja niitä järjestetään eri vuodenaikoihin. Keski-Pohjanmaan perinteikkäitä ralleja ovat olleet tammikuussa kisattava Tammikisa ja keväällä rallattu kevätralli. Viime vuosina kevätralli on lähes tyystin unohdettu vaikka tammikisa porskuttaa vuodesta toiseen suosittuna. BirdLife Suomen kehittämä Tornien taisto on ollut viime vuosina erittäin suosittu myös Keski-Pohjanmaalla ja taistoon osallistuu useita keskipohjalaisia torneja. Yhdistyksen sisäisen Tornien taiston on lähes joka vuosi vienyt nimiinsä Kolkko Bra -joukkue Marinkaisten lintutornista. Kevätrallin jäätyä unholaan on kesäinen kuntaralli muodostui 2000-luvulla myös vakioralliksi kalentereihin. Viime vuosina kesäralli on jälleen järjestetty koko havaintojenkeruualueen rallina ja vieläpä 24 tuntisena. Kesälomalaisille on varattu myös oma viihteellisempi Terassiralli kesän lämpimimpiin hetkiin. Tätä rallia ei todellakaan voi kovin synkäksi kisaksi mieltää.

Syksyn tullessa tulevat myös syksyn rallit. Vuosituhannen alkukymmenen suosituin ralli Keski-Pohjanmaalla oli Kalajoen Marrasralli, joka järjestettiin marraskuun ensimmäisenä lauantaina Kalajoella vuosina 2000-2007 ja uudelleen 2010-2013. Kalajoen ralli yhdistettiin vuonna 2008 Pohjois-Pohjanmaan syysrallien kiertoon ja syksyllä 2008 Kalajoen syysralli järjestettiin syyskuussa. Kalajoen, Hailuodon ja Raahenseudun syysralleista muodostui myös kokonaiskisa – Botnia cup, joka käytiin ensimmäisen kerran syksyllä 2008. Kalajoella siirryttiin hiljalleen rallaamaan lokakuun ensimmäisenä lauantaina kun Oktobirdfest-lintuharrastustapahtuma lujitti paikkansa syksyn ykköstapahtumana. Näiden rallien lisäksi KPLY on haastanut Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen Lokakisaan, joka käydään joka lokakuu yhdistysten välisenä kisana. Lokataiston myötä myös Tiira -havaintojenkeruujärjestelmän käyttö on kasvanut.

Linturalleja on tarjolla henkilökohtaisesta kisasta aina yhdistysten välisiin kisoihin. Yleisimpänä rallimuotona tosin on joukkuerallit. Kaikkia ralleja yhdistää harrastajien innokkuus retkeilyyn ja ralleista on muodostunut lisäksi myös hienoja sosiaalisia tapahtumia, joissa pääsee tapaamaan lintuharrastusystäviä.

 

Kalajoen syysrallit:

Oktobirdfest ralli 2021

Oktobirdfest-ralli 2020

Oktobirdfest-ralli 2019

Oktobirdfest-ralli 2018

Oktobirdfest rallin tulokset 2014

Kalajoen marrasrallin purkukaavio 2013 ja rallin tulokset

Kalajoen marrasrallin purkukaavio 2012 ja rallin tulokset

Kalajoen marrasrallin purkukaavio 2011 ja rallin tulokset

Kalajoen marrasrallin purkukaavio 2010

Kalajoen syysralli 2009 ja rallin purkukaavio

Kalajoen marrasralli 2007

Kalajoen marrasralli 2006

Kalajoen marrasralli 2005

Kuntakohtaisten kesärallien tuloksia:

Kesäralli 2012 Ylivieska ja Alavieska

Kesäralli 2011 Kalajoella

Kesäralli 2010 Kokkolassa

Kesäralli 2007 Nivala ja Haapajärvi ja Voittajajoukkueen rallikertomus