Rallit ovat rattomme

Suomen linturallihistoria juurtaa juonensa Pohjanmaalta, jossa 1950-luvulla rallattiin ensimmäiset linturallit. Nykyään linturallit ovat hyvin suosittuja harrastajien kesken. Ralleja on moni erilaisia ja niitä järjestetään eri vuodenaikoihin. Keski-Pohjanmaan perinteikkäitä ralleja ovat olleet tammikuussa kisattava Tammikisa ja keväällä rallattu kevätralli. Viime vuosina kevätralli on lähes tyystin unohdettu vaikka tammikisa porskuttaa vuodesta toiseen suosittuna. BirdLife Suomen kehittämä Tornien taisto on ollut viime vuosina erittäin suosittu myös Keski-Pohjanmaalla ja taistoon osallistuu useita keskipohjalaisia torneja. Yhdistyksen sisäisen Tornien taiston lähes joka vuosi vienyt nimiinsä Kolkko Bra -joukkue  Marinkaisten lintutornista. Kevätrallin jäätyä unholaan on kesäinen kuntaralli muodostunut 2000-luvulla myös vakioralliksi kalentereihin. Kesälomalaisille on varattu myös oma viihteellisempi – Terassiralli kesän lämpimimpiin hetkiin. Tätä rallia ei todellakaan voi kovin synkäksi kisaksi mieltää.

Syksyn tullessa tulevat myös syksyn rallit. Viime vuosien suosituin ralli Keski-Pohjanmaalla on ollut Kalajoen Marrasralli, joka järjestettiin marraskuun ensimmäisenä lauantaina Kalajoella vuosina 2000-2007. Kalajoen ralli yhdistettiin vuonna 2008 Pohjois-Pohjanmaan syysrallien kiertoon ja syksyllä 2008 Kalajoen syysralli järjestettiin syyskuussa. Kalajoen, Hailuodon ja Raahenseudun syysralleista on muodostunut myös kokonaiskisa – Botnia cup, joka käytiin ensimmäisen kerran syksyllä 2008. Näiden rallien lisäksi KPLY on haastanut Pohjois-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen Lokataistoon, joka käydään joka lokakuu yhdistysten välisenä kisana. Lokataiston myötä myös Tiira -havaintojenkeruujärjestelmän käyttö on kasvanut.

Linturalleja on tarjolla henkilökohtaisesta kisasta aina yhdistysten välisiin kisoihin. Yleisimpänä rallimuotona tosin on joukkuerallit. Kaikkia ralleja yhdistää harrastajien innokkuus retkeilyyn ja ralleista on muodostunut lisäksi myös hienoja sosiaalisia tapahtumia, joissa pääsee tapaamaan lintuharrastusystäviä.