Esko Järvi in memoriam

Esko Järvi in meomiramKeski-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen järjestyksessään kolmas kunniajäsen, kälviäläinen Esko Järvi kuoli 29.4.2013 Vaasassa 91-vuotiaana. Esko nimettiin yhdistyksemme kunniajäseneksi vuonna 1998. Hän oli hiljainen puurtaja, joka ei pitänyt ääntä itsestään. Esko Järvi oli myös sotaveteraani, luontoihminen ja aikanaan aktiivinen lintuharrastaja asuessaan Kälviän Ruotsalolla. Hänen aloitteestaan perustettiin Ruotsaloon pieni luonnonsuojelualue kotitalonsa ympärille. Paikka erottuu muusta ympäröivästä luonnosta vieläkin selvästi merkittynä luonnonsuojelualueena vanhan puustonsa ja erikoisen kasvillisuutensa puolesta.

Allekirjoittaneella on 1980-ja vielä 1990-luvullakin ollut ilo olla mukana Esko Järven linnunpönttökierroksilla. Esko seurasi tarkoin liki sataa luontoon laittamaansa pönttöä – jopa 2-3 kertaa viikossa tehden samalla tarkkoja muistiinpanoja. Täsmällisen seurannan takia oli helppo ajoittaa poikasten ja emojen rengastukset sopivasti oikeaan aikaan. Parhaina vuosina Eskolla rengastettiinkin liki 500 pönttölintua.

Tarkkasilmäisenä luonnossaliikkujana Esko löysi myös paljon muita pesiä maastosta, joita hän myös seurasi. Oli tragiikkaa, oli moniavioisuutta, oli raakuutta, oli rankkoja pesätuhoja, oli paljon uusintapesintöjä ja kaikenlaisia sattumuksia. Eskon pihamännystä rengastelin vuosien saatossa yhdeltä palokärkipariskunnalta peräti 17 poikasta. Lintu pesi aina saman koloon.

Esko seurasi syksyin-talvin myös varpuspöllöjen varastoja, niiden täyttymistä sekä tyhjentymistä ja julkaisikin pari yhteenvetoa seurannoistaan Ornis Botnican sivuilla. Nämä tutkimukset olivat ainutlaatuisia siksi, koska Esko pääsi tekemään havaintoja myös varpuspöllön varastojen käyttämisestä ja ehtymisestä kevään korvilla, kun aurinko ja lämpimät kelit sulattivat varastot, jotka alkoivat sittemmin mätääntyä. 

Esko Järven piharuokinnalla tuli rengastettua aikoinaan myös satoja lintuja, sillä Järven pariskunta – Siiri ja Esko – pitivät erinomaista ruokintapaikkaa yllä kotitalonsa pihalla. Sadat linnut vierailivat ruokinnalla ympäri vuoden.

Parhaiten on mieliin painunut kuitenkin mielikuva Esko Järvestä hänen tarpoesaan matalat puutikkaat köydestä olallaan roikkuen kiertelemässä vakiopönttöreittiään Ruotsalon kotitilansa metsissä ja peltojen reunoilla. Haikeana muistuvat nuo ajat mieliin Eskon ollessa vielä vireä ja aktiivinen. Harrastus loppui melkein kokonaan Eskon rakkaan vaimon, Siirin, kuoltua. Muutama vuosi tämän jälkeen Esko muuttikin sitten Vaasaan lähemmäksi omaisiaan. Toivottavasti Eskon muistiinpanot linnuista säilyvät jälkipolville esimerkkinä tarkkuudesta, huolellisuudesta ja pitkäjännitteisyydestä.

Harri Hongell

 

 

false Priority=w:LsdException Locked=