Kalajoen 15. syysralli 4.10.2014 – Tulokset

Kalajoen 15. syysralli rallattiin tällä kertaan lokakuussa Oktobirdfestin huipennuksena. Ralliaika oli klo 7.00-18.00 ja alueen edellisvuosien tapaan koko Kalajoen kaupunki. Sää oli rallin aikana puolipilvinen ja varsin tuuleton. Ralliin lähti kaikkiaan kuusi joukkuetta ja 21 rallaajaa. Mukana oli ilahduttava määrä ensikertalaisia, joten rallijoukkueita kasattiin vielä edellisenä iltana, jotta joukkueet olisivat tasaväkisiä. Voittoon ylsi tänä vuonna joukkue Kippeet ukkelit, jotka havaitsivat rallin aikana kaikkiaan 80 lintulajia. Joukkueeseen kuuluivat Timo Filipoff, Juhani Hannila ja Jarno Rasmus. Toiseksi tullut joukkue hävisi voittajille neljä lajia. Yhteensä rallissa havaittiin kaikkiaan 106 lajia. Joukossa myös pikkuharvinaisuuksia kuten taigauunilintuja, mustaleppälintu ja kuhankeittäjä.

PERUSLAJIT

Peruslajeja oli listalla kaikkiaan 64 ja ainoastaan pikkukäpylintu jäi havaitsematta kokonaan kaikilta joukkueilta. Peruslajiässiä olivat kottarainen ja teeri.

 

HUUTOLAJIT

Aamulla oli havaittavissa, että merimuuttoa ei juuri ole. Rastaita tosin rantakaistalla oli muuttavana todella paljon, kuten edellisessäkin lokakuussa kisatussa syysrallissa. Erityisesti Vasankarin alueella rastasmuutto oli hurjaa ja Letolla muutto kääntyi joen mukaisesti sisämaan suuntaan. Eräät joukkueet olivat havainneet lähes katkeamatonta rastasvirtaa, joten yksilömäärät ovat olleet kymmenissä tuhansissa.

Muutamia muuttohaukkoja havaittiin rallissa ja sinisuohaukkojakin oli ainakin Vihaspauhassa ja Pitkäsenkylällä. Punakuiri ja ristisorsa havaittiin Ämmästä. Taigauunilintuja nähtiin viisi: kaksi yksilöä Letonnokalla, yksi Vasankarin kalasatamassa, yksi Ämmässä ja yksi Tupalipissä. Naaraspukuinen mustaleppälintu smyygaili Vasankarin kalasatamassa. Muutama metsähanhi piiloutui taitavasti joutsenparveen Pitkäsenkylällä ja ainoastaan pari joukkuetta huomasi linnut.

 

ÄSSÄT

Ässiä huudettiin purussa kaikkiaan 17 kappaletta. Yllättäen teeri oli yksi ässä ja se havaittiin Letonnokalla. Rautiainen myös oli vain yhdellä joukkueella ja lintu havaittiin Vasankarin suunnassa. Tuulihaukka nähtiin Pitkäsenkylän pelloilta Tyngän suuntaan. Kanadanhanhi, suokukko ja uivelo löytyivät Himangalta Sitä sun tätä -joukkueen voimin. Yksinäinen tilhiparvi Vihaspauhalla antoi joukkueelle Kaunotar ja hirviöt -joukkueelle ässän. Letonnokalta voittajajoukkue Kippeet ukkelit saivat lapinsirkun lajistoon, Vihaspauhalta lapinkirvisen ja Tupalipistä metsäkirvisen. Oksut pois -joukkueen ainut ässä oli lehtokurppa. Mikä lie -joukkue näki ainoana joukkueena pari päivää aiemmin löytyneen kuhankeittäjän Vihaslahdella. Samainen joukkue näki myös rallin ainoat tiklit, kottaraisen ja käpylintulajin. Kaunotar ja hirviöt havaitsivat rallin ainokaisen kivitaskun Puojinniemessä ja harmaasiepon Tupalipissä.  

 

TULOKSET

1. Kippeet ukkelit (T. Filipoff, J. Hannila ja J. Rasmus), 80 lajia, 4 ässää (rautiainen, metsäkirvinen, lapinsirkku, lapinkirvinen)
2. Oksut pois (J. Asplund, M. Karvonen ja M. Kumpulainen, lisäksi osan aikaa Viljami ja Maria Känsäkoski), 76 lajia, 1 ässä (lehtokurppa)
3. Mikä lie (J. Hassel, K. Pitkäkangas ja H. Tikkanen), 74 lajia, 5 ässää (kottarainen, loxia sp, tuulihaukka, tikli, kuhankeittäjä)
4. Kaunotar ja hirviöt (N. Pitkäkangas, J. Lehmann ja T. Uusimäki), 73 lajia, 4 ässää (teeri, tilhi, kivitasku, harmaasieppo)
5. Sitä sun tätä (S. Haikara, E. Borén ja P. Hanhineva), 63 lajia, 3 ässää (kanadanhanhi, uivelo, suokukko)
6. Mård & co. (H. Mård & co.), 53 lajia, ei ässiä

 

LINKIT

Kalajoen 15. syysralli 2014 – Purkukaavio

Kalajoen 15. syysralli 2014 – Purkukaavio (pdf)