Kesäralli 2010 Kokkola – tulokset

Ruokosirkka sirisee. Paikalla kaikki rallijoukkueet! © Toni Uusimäki / Roller.fiKeski-Pohjanmaan kesäralli rallattiin Kokkolassa 4.-5.6.2010. Ralli alkoi klo 18.00 perjantaina ja päättyi lauantaina klo 12.00. Ralliin osallistui kolme joukkuetta, joissa oli yhteensä yhdeksän rallaajaa.

Sää vaihteli rallin aikana. Rallin alussa sää oli jo kaunis. Sisämaassa näkyi tummia sadepilviä, jotka eivät onneksi kuitenkaan koskaan saavuttaneet rannikkoa. Perjantai-iltana virisi navakka tuuli, joka haittasi havainnointi yön ja aamun aikana merkittävästi. Yöllä lämpötila laski, mutta pysyttiin kuitenkin selvästi plussan puolella. Lauantaina aamupäivällä tuuli hivenen tyyntyi ja aurinkokin pääsi paistamaan rallin loppumetreillä.

Yhteislajimäärä kipusi 143 lajiin. Peruslajilistan I sadasta lajista havaittiin 96. Puutteina olivat punasotka, liro, varpushaukka ja nokikana. Peruslajilistan II 35:stä lajista havaittiin 29. Puutteiksi jäivät suopöllö, pikkukuovi, lapinsirri, hiirihaukka, sinisuohaukka ja pyy. Peruslajien jälkeen voitto oli jo ratkennut. Joukkue Kylmän kangistamat oli havainnut 119 lajia (135:stä).

Toisesta sijasta taisto oli vasta alkanut. Toisella sijalla peruslajien jälkeen oli Hot Amigos 100 lajia ja kolmantena Ruokottoman naivit 97 lajia. 

 

Huutolajien mielenkiintoisimmat lajit oli mustaleppälintu (keskustan laulava koiras) kahdella joukkueella, isosirri (Vattajan kärki) myös kahdella joukkueella, ruokki (yht. 6 muuttavaa Ohtakari), valkoposkihanhi (Öja ja Kipponpauha), kultarinta (Sokoja), pensassirkkalintu (Rödsö), metsähanhi (5 muuttavaa Kipponpauhalla), uuttukyyhky (2 paikallista Pahkanevan pelloilla), mehiläishaukka (Laajalahti), luhtahuitti (Tjäru) ja riekko (huuteleva Hilli) ja pyrstötiainen (2 paikallista Hilli).

Rallin kovin havainto oli Hot Amigoksen löytämä ruokosirkkalintu Kokkolan Elbasta. Lintu oli valinnut laulupaikaksi pienen pienen ruovikkokaistaleen parkkipaikan laidalta. Kyseessä on toinen havainto lajista Keski-Pohjanmaalta. Lintu oli jo havaittu edellisenä tiistaina, mutta tällöin lajia ei oltu vielä varmistettu. Perjantain ja lauantain välisenä yönä rusili pirisi hyvin näkösällä ja jokainen rallijoukkue havaitsi lajin. Rummelön saaressa lauleskeli myös luhtakerttunen ja Tullimäen niityllä sirisi edelleen viitasirkkalintu. Kuriositeettina mainittakoon, että Kylmän kangistamat havaitsivat rallissa kolme lajia sirkkalintuja! Aluerajoitteitakin rallissa oli. Puolustusvoimilla oli harjoitukset Vattajalla, joten Lahdenkroopin kahlaajarannat jäivät käymättä jokaiselta.

Ralliin ylivoimaiseen voittoon rynni Kylmän kangistamat lajimäärällä 134, joka rallin uusi lajiennätys! Voittajajoukkueeseen kuuluivat Antti Kinnunen, Jarno Rasmus ja Toni Uusimäki. Toiselle sijalle kiilasi Hot Amigos joukkueella Pekka Kinnunen, Kari Kinnunen ja Petri Nikupaavo. Hot Amigoksen lajimäärä oli 109. Kolmanneksi jäivät Ruokottoman naivit lajimäärällä 101. Joukkueeseen kuuluivat Diana Rusova, Mika Kumpulainen ja Mikko Karvonen.

Rallin purku pidettiin juhlavissa puitteissa Kokkolan Mustallakarilla lauantai-iltana. Harmittavasti ralli jouduttiin rallaamaan ainoastaan kolmen joukkueen voimin, mikä vähentää kokonaislajimäärää sekä tietysti kilpailuhenkeä. Valtavat kiitokset kuitenkin niille, joille se kuuluu eli kaikille ralliin osallistuneille! Kylmän kangistamien voittotulos on niin kova, että sitä tuskin olisi kukaan voinut rikkoa vallinneissa olosuhteissa. Kokkolan luonto ja lintulajisto on upea. Rallissa oli mahdollisuus saada kattava poikkileikkaus linnustosta upeassa kesäyössä.
 

 

 

TULOKSET

 

  1. Kylmän kangistamat (A. Kinnunen, J. Rasmus ja T. Uusimäki) 134 lajia ja 26 ässää (kanadanhanhi, teeri, merimetso, merikotka, kulorastas, närhi, alli, uivelo, kanahaukka, sääksi, kapustarinta, metsäviklo, käenpiika, palokärki, töyhtötiainen, hemppo, pikkukäpylintu, peltosirkku, ruokki, kultarinta, pensassirkkalintu, metsähanhi, mehiläishaukka, luhtahuitti, riekko ja pyrstötiainen)
  2. Hot Amigos (P. Kinnunen, K. Kinnunen ja P. Nikupaavo) 109 lajia ja 5 ässää (urpiainen, suosirri, karikukko, mustaviklo ja nuolihaukka)
  3. Ruokottoman naivit (D. Rusova, M. Kumpulainen ja M. Karvonen) 101 lajia ja 2 ässää (fasaani ja pikkulepinkäinen)

 

LIITTEET

 

p style=

strong