2008

Vuosi 2008 alkoi pinnamielessä vuoden 2007 tapaan mattimyöhäisten hoidellessa Kalajoella jo syksyllä löytyneen valkoselkätikan pinnalistalleen. Tammikuussa Bongareita sai aktiivisesti liikenteeseen Pietarsaaresta löytynyt Ruosterastas. Kyseinen lintu oli ensimmäinen havaittu eunomus-alalajin edustaja KPLY:n alueella. Pinnalistoja tämä lintu ei kuitenkaan vielä hetkauttanut, sillä kaikki listalaiset olivat jo hoitaneet ruosterastaan Kalajoelta 2005. Splittauksesta on kuitenkin ollut huhuja, joten alalajin hoitaminen pankkiin oli tärkeää. Talven kuukaudet eivät tarjonneet muuta shokeeraavaa.

Kevät alkoi pirteästi kun Pietarsaaresta löytyi 6.4. läntisen alalajin mustapäätasku. Tämä oli kuitenkin pinna vain yhdelle listalaisista. Splittaus on mahdollinen myös tämän alalajin tapauksessa, joten linnun hoitaminen oli monille tärkeää. Muita muutoksia pinnalistoille kevään aikana tarjosivat Kokkolassa ja Kalajoella havaitut lampiviklot, sekä avosetit.

Kesän hyvistä havainnoista vastasivat Kannuksessa pitkään laulanut keltahemppo (pinna yhdelle), sekä KPLY:n alueella koko vuoden ylivoimaisesti bongatuin lintu, Kokkolan Öjassa 8.-22.7. viihtynyt punapäälepinkäinen. Havainto oli vasta KPLY:n toinen, ensimmäisen ollessa Pietarsaaressa 1964. Sanomattakin on selvää, että lajista tuli pinna kaikille sen hoitaneille!

Syksy oli bongausmielessä nihkeä. Ainut pinnalistoja hetkauttanut lintu oli lokakuun alussa Kalajoen Torvenkylällä vieraillut turturikyyhky ja tästäkin herui pinna vain yhdelle. KPLY:lle todella kovia lajeja kuitenkin havaittiin, mutta näistä vastasi Tankarissa kautta aikojen kovimman jakson kokeneet miehittäjät! Viikon jaksolla havaittiin mm. KPLY:n ensimmäinen hyväksytty Lunni, toinen Pikkukultarinta, sekä kolmas Taigakirvinen!!! Näistä ainoastaan Taigakirviseen ehtivät nopeimmat mantereen bongarit. Huippu jaksolla tehdyistä havainnoista allihaahka oli lisäksi pinna yhdelle listalaisista.

Alkutalven altua normaaliin tapaansa hiljainen lähdettiin näistä tilanteista vuoteen 2009. Pinnakärjessä edelleen kokenut konkari Harri Hongell 306 lajilla. Kakkosena 300 lajin rajaa kenties vuonna 2009 kolkutteleva Marko Pohjoismäki 298 lajilla, muiden tullessa selvästi taaempana.