Rummelö

Rummelö on linnustollisesti Kokkolan yksi runsaslajistoisimmista alueista. Kahlaajille tärkeitä matalia rantaniittyjä pidetään avonaisina laiduntamalla. Matala ranta-alue jatkuu Rummelöstä aina Harrbådaan asti. Alueet kuuluvat kokonaisuutena Natura 2000 –verkkoon sekä valtakunnallisesti tärkeisiin lintualueisiin (IBA).

Alueella on myös hyvin hoidettu pitkospuureitti, joka kulkee Elbasta Harrbådaan. Pitkospuiden varteen jää myös Rummelön lintutorni. Alueen toinen lintutorni sijaitsee Harrbådassa.

 

Milloin

Keväällä sulat rannat tarjoavat ravintoa ja levähdyspaikan lukuisille kahlaajille ja vesilinnuille. Huhtikuun puolessa välissä Rummelön rannat täyttyvät pohjoiseen suuntaavista vesilinnuista, joista runsaslukuisimpia ovat tavi ja haapana. Samoihin aikoihin rannoille pysähtyy kahlaajia, joista yleisimpiä ovat viklot, tyllit ja koreat suokukot. Kahlaajalajisto monipuolistuu toukokuun aikana, kun muutolta levähtämään laskeutuvat mm. lapin- ja suosirrit. Rummelön lintutorni onkin oiva paikka oppia tuntemaan Suomen kahlaajalintujen kirjo.

Alkukesästä saapuvat viimeisimmät muuttolinnut, jolloin kesäyön konsertti on täydentynyt taitavista laululinnuista. Rummelön ruovikot tarjoavat elinympäristön ruokokerttusille, pajusirkuille, rantakanoille ja kaulushaikaroille. Alavien merenrantaniittyjen tyypillisiä pesimälajeja ovat kiuru, niittykirvinen, töyhtöhyyppä, punajalkaviklo, meriharakka, tylli, taivaanvuohi ja useat sorsalinnut. Jopa vähälukuinen ristisorsa pesii alueella. Rummelön lehtomaisen rantametsän tyypillisiä pesimälajeja ovat lehtokerttu, mustapääkerttu, sirittäjä, kirjosieppo, pikkutikka, joita voit kuulla pitkospuupoluilta.

Loppukesästä ja alkusyksystä Rummelön rannoille ilmaantuu ruokailemaan harmaahaikaroita. Kahlaajamuuton päästyä käyntiin rannalla voi nähdä lähes kaksikymmentä kahlaajalajia päivässä. Sadekuurojen jälkeiset hetket ovat otollisimmat ajankohdat nähdä suuria kahlaajakerääntymiä. Alkusyksystä Rummelöön saapuvat myös satapäiset kanadanhanhiparvet, jotka ruokailevat päivisin Kokkolan ympäristön pelloilla ja saapuvat Rummelön ja Harrbådan matalille rannoille yöpymään.

 

Harvinaisuudet

Rummelön rantametsissä viihtyy Keski-Pohjanmaalla harvinainen lehtopöllö, jonka soidinhuudot kuulet parhaiten kevättalvesta. Harmaasorsa ja lampiviklo ovat nykyään lähes jokavuotisia vierailijoita. Keväisin voi hanhimuuton yhteydessä nähdä lyhytnokkahanhia. Alkusyksystä kanadanhanhien seurassa voi liikkua myös koreita tiibetinhanhia. Rummelössä vuosien varrella havaittuja harvinaisuuksia ovat mm. ruostesorsat, amerikantavi, arosuohaukka, avosetit ja mustajalkatyllit. Lisäksi Rummelössä on nähty suurharvinaisuuksia, joita ovat sekä Suomen ensimmäinen havainto aavikkotyllistä että toiset havainnot eskimosirristä ja tundrakurppelosta.

 

Miten

Kustaa Aadolfinkadun ja Pohjoisväylän valoristeyksestä Outokummuntietä pitkin 1,1 km. Käänny sen jälkeen oikealle Sannanrannantielle, jota noin 1,1 km. Y-risteyksestä käännytään vasemmalle Harrinniementielle, jota pitkin 1,0 km. Saavut pienelle levennykselle, joka toimii P-paikkana. Lintutornille lähtee polku tieltä itään päin. Pitkospuut (400 m) vievät suoraan Rummelön lintutornille.

{mosmap kml=’http://www.kply.fi/maps/kokkola.kml’}