Kalajoen 11. Marrasralli 6.11.2010 – Tulokset

Kalajoen Marrasralli järjestettiin 11. kerran lauantaina 6. marraskuuta 2010. Kaksi edellistä vuotta tosin ralliajankohta on ollut syyskuussa ja lokakuussa. Tänä vuonna palattiin vanhaan käytäntöön eli marraskuun ensimmäiseen lauantaihin. Ensimmäistä kertaa myös Himanka kuului rallialueeseen alkuvuonna tapahtuneen kuntaliitoksen myötä, joten uusia alueita oli rallaajille luvassa.

Aamulla ajoittaiset lumisaderintamat haittasivat havainnointia Kalajoen pohjoisosissa. Lisäksi merellä oli havaittavissa sumua, joten näkyvyys ei ollut aamustaijissa paras mahdollinen. Etelästä aloittaneet joukkueet sen sijaan saivat nautiskella kauniista kelistä jo aamutuimaan. Onneksi sää kirkastui myös muualla aamun jälkeen ja aurinkokin pääsi pilkahtamaan pilviverhon takaa. Tuuli oli heikkoa koko päivän. Ralliin lähti kaikkiaan yhdeksän joukkuetta, joissa oli kaikkiaan 30 rallaajaa.

 

Pientä vesilintu- ja joutsenmuuttoa oli havaittavissa merellä. Suurimmat joutsenparvet majailivat Puojinniemessä, jossa paikallisena oli parhaimmillaan satoja joutsenia. Peruslajit hoituivat kaikilta joukkueilta pääosin hyvin. Ainoastaan alli tuotti tuskaa. Laji havaittiin ainoastaan kolmen joukkueen voimin. Perinteiset kylälajit (kesykyyhky, turkinkyyhky ja fasaani) hoituivat mallikkaasti. Pitkäsenkylän pelloilla oli paikallisena lähes sadan teeren parvi. Pelloilta havaittiin myös sinisuohaukka ja perinteiset peltopyyt. Sisuja nähtiin myös rantakohteissa. Kaikkiaan viisi joukkuetta havaitsi sinisuon! Joukkueet Murisevat Tulkut ja Rennosti hukassa havaitsivat Marrasrallissa kerran aiemmin havaitun västäräkin. Kyseessä vielä havainnot kahdesta eri linnusta. Peippoja oli ruokkinnoilla yllättävän paljon ja neljä joukkuetta sai lajin listoilleen. Järripeippo havaittiin ainoastaan kahden joukkueen toimesta. Tundraurpiainen oli Surnia ja Airas & Fors -joukkueiden listoilla. Syksyllä pientä liikehdintää tehneitä pähkinänakkeleita oli jäänyt myös Kalajoen ruokinnoille. Kaksi eri nakkelia havaittiin rallissa. Rytinällä Keski-Pohjanmaan linnustoon viime vuosina tullut viiksitimali yllätti tänäkin vuonna runsaalla esiintymisellä. Tupalipissä havaittiiin peräti 19 linnun parvi ja Letonnokalla oli lisäksi pieni parvi liikenteessä. Rennosti hukassa keskittyi pieniin rastaisiin ja kuittasi lajilistalleen sekä punakylkirastaan että laulurastaan. Ensiksi mainittu oli purun ensimmäinen ässä. Lauran havaitsi myös Murisevat Tulkut.

Leton riekot näyttäytyivät ainoastaan Ponkauksen hurmaa -joukkueelle. Surnia niittasi Himangan lahdilta ainoat uivelot ja Murisevat Tulkut havaitsivat rallin ainoan silkkiuikun Kalajoen pohjoisimmassa kärjessä. Edellisenä päivänä Pudaksen Sepon löytämä suosirri hoitui Sepon Ponkauksen hurmaa -joukkueelle Letolta. Rytimäen Stringersin ainoa ässä oli helmipöllö, joka puputteli Vasankarin suunnassa aamuhämärissä. Rydberg kaivoi Tupalipistä esille rallin ainoan pajusirkun. Himangan Kauniit ja rohkeat hakivat varmalta ruokintapaikalta kuukkelin. Kokkolalainen Täydelliset ornit havaitsivat niinikään rallin ainoan kottaraisen. Vihaslahdella ja Keihäslahdella piilotellut upea pikku-uikku oli ainoastaan kolmen joukkueen lajilistassa.

Helsingin ja Porvoon seudulta Kalajoelle tullut Rennosti hukassa näytti, että ralli vaatii tarkkaa silmää. Joukkue havaitsi Letonnokalla vuorihemppoja ja Rahjassa muuttavan piekanan. Molemmat lajit ässiä.

Kuitenkin yksi joukkue oli ylitse muiden: Murisevat Tulkut. Voitto varmistui usean ässän voimin. Varpuspöllö hoitui Tulkuille Vasannevan alueelta, nuori selkälokki Ämmästä kalatehtaan takaa ja resuinen sepelkyyhky Holmanperästä. Rallin kovin havainto oli kuitenkin Rahjassa ruokinnalla kuulunut viitatiainen! Tulkut havaitsivat useaan otteeseen tyypillisesti ääntelevän viitatiaisen Satamatien ruokinnalla. Joukkue ei saanut lintua näkyviin. Paikalle tulleet muut joukkueet eivät myöskään nähneet lintua, mutta kuulivat viitatiaismaisia ääniä. Kyseessä olisi Keski-Pohjanmaan viides havainto lajista, jos rariteettikomitea hyväksyy havainnon.

Uusia lajeja Marrasrallille olivat pikku-uikku, suosirri, kuukkeli, vuorihemppo, piekana ja viitatiainen! Uusien lajien määrä oli siis peräti kuusi! Rallissa havaittiin kaikkiaan 81 lajia.

Voittoon siis kiilasi lähes ennätystuloksella 61 lajia Murisevat Tulkut. Jaetulle toiselle sijalle tulivat Ponkauksen hurmaa ja raahelainen Surnia lajimäärällä 52. Täydelliset ornit putosivat palkintopallisijoituksesta yhdellä lajilla. Haapajärven ja Kuopion yhdistelmäjoukkue Rydberg nousi rallissa viidenneksi lajimäärällä 50. Ensikertalaisjoukkue Rennosti hukassa oli valmistautunut hyvin ralliin ja sijoittui kisassa kuudenneksi. Rennosti hukassa -joukkueen lajimäärä oli 48. Pari lajia etelän joukkueelle hävinneelle Rytimäen Stringersille ei ralli sujunut ja sijoitus vasta seitsemäs. Kuten kaikissa ralleissa tuurin lisäksi hyvä paikkatuntemus nousee arvoon arvaamattomaan ja ensikertalaisjoukkueille ei kärkipään sijoituksia yleensä ensimmäisenä vuonna irtoa. Rallin kahdeksas ja yhdeksäs joukkueet osallistuivat ensimmäistä kertaa kisaan. Ensi vuonna sijoitus todennäköisesti kohoaa näiden joukkueiden osalta.

 

TULOKSET

 

1. Murisevat Tulkut (Rasmus, Kalliokoski, Väisänen), 61 lajia, 5 ässää (selkälokki, viitatiainen, sepelkyyhky, silkkiuikku ja varpuspöllö)

2. Ponkauksen hurmaa (Maarala, Hongell, Lämsä ja Pudas), 52 lajia, 2 ässää (riekko ja suosirri)

3. Surnia (Varpenius, Koistinen ja Kärenaho), 52 lajia, 1 ässä (uivelo)

4. Täydelliset ornit (Hannila, Koivumäki ja Tikkanen), 51 lajia, 1 ässä (kottarainen)

5. Rydberg (Rytkönen, Åberg, Österberg J. ja Österberg P.), 50 lajia, 1 ässä (pajusirkku)

6. Rennosti hukassa (Ketonen, Klemettinen, Kataja ja Markkula), 48 lajia, 3 ässää (punakylkirastas, vuorihemppo ja piekana)

7. Rytimäki Stringers (Karvonen, Kumpulainen ja Uusimäki), 46 lajia, 1 ässä (helmipöllö)

8. Kauniit ja Rohkeat (Haikara, Boren ja Hanhineva), 44 lajia, 1 ässä (kuukkeli)

9. Airas & Fors (Airas ja Fors), 36 lajia, ei ässiä

 

LINKIT