Muutontarkkailupäivä 19.4.2014

Vielä 90-luvulla järjestettiin valtakunnallisia muutontarkkailupäiviä, mutta nykyään tilalle on tullut Tornien taistoa sun muuta tapahtumaa. Nyt KPLY kuitenkin palauttaa takaisin muutontarkkailupäivän, ainakin maakunnallisesti. Käynnissä oleva MAALI-hanke kaipaa vielä täydennyksiä muuttoreiteistä. Muutontarkkailupäivällä on tarkoitus tuottaa tätä tietoa. Tiira-havaintojärjestelmän avulla tarkkailupisteiden tuloksia voidaan verrata ja analysoida tarkemmin kuin ennen.

Muutontarkkailupäiväksi on sovittu lauantai 19.4. Havainnointi kannattaa aloittaa kohteessa jo aamun sarastaessa ja jatkaa mahdollisuuksien mukaan niin pitkään kuin mahdollista. Kannattaa muistaa, että esim. kurjet ja petolinnut voivat olla muutolla vielä pitkälti iltapäivän puolella. Lyhyemmätkin tarkkailujakson ovat toki tärkeitä.

Alapuolella olevista linkeistä on ladattavana muutontarkkailulomake sekä esimerkin omaisesti täytetty lomake malliksi. Toivomuksena on kuitenkin, että jokainen tarkkailupiste tallentaa päivän havainnot mahdollisimman tarkasti tiiraan. Lomakkeet ovat siis oiva apuväline havaintojen kirjaamiseen maastossa. Isoista linnuista toivotaan mahdollisimman tarkkoja havaintotietoja mm. tarkkoja lukumääriä parveittain, lentosuunta, lentokorkeus, ohitusajankohta ja ohituspuoli. BirdLife Suomen kotisivuilta löytyy havaintojen merkitsemisohje. Kannattaa käydä tutustumassa, jos kaavakkeen tiedot +-, III jne. eivät ole tuttuja. Pienemmistä linnuista muuttosummia kannattaa merkitä ylös esim. tunnin jaksoina. Muutontarkkailupisteitä tulisi olla mahdollisimman kattavasti läpi koko maakunnan. Valitse siis joku piste, josta on erityisen hyvä ja laaja näkymä tai olet havainnut lintujen muuton keskittyvän kyseiselle alueelle. Tällaisia otollisia paikkoja ovat peltoaukeat, korkeat mäet (laskettelumäet, patoharjanteet), tornit sekä järvien ja meren rannikot.

Edellisvuosina muutontarkkailulla on selvitetty hanhimuuttoa ja ainakin kyseisissä paikoissa on ollut muutonhavainnointia
– Kalajoki: Pitkäsenkylä, Eihveli
– Ylivieska: kaatopaikka, Peltoaukea
– Sievi: laskettelumäki (puusto haittaa näkyvyyttä?)
– Nivala: Hitura
– Haapajärvi: peltoaukea.
– Pedersöre: Östensön ravirata
– Kaustinen: laskettelumäki
– Kokkola: Köykärinmäki, Roskaruka (puusto haittaa näkyvyyttä)

Muita kohteita voisivat olla esim.
– Kruunupyy: Alaveteli, Överby/Bråtö/Laajalahti
– Kokkola: Laajalahti, Ullavanjärven alue, Pahkaneva
– Halsua: Venetjoen tekojärven pato
– Lestijärvi: Lestinjärvi
– Reisjärvi: Kalajan peltoaukea
– Pyhäjärvi: Vuohtomäen torni, kaivoksen padot
– Kalajoki: Tomujoki
– Ylivieska: Niemelänkylä

Toivomme, että tämä houkuttelee jäsenistöä mukaan päivän tapahtumaan ja havainnoitsijat ilmoittavat suunnitellun havainnointipaikkansa etukäteen Hannu Tikkasella, jotta voidaan suunnitella, että havainnointiverkko olisi mahdollisimman kattava. Säätiedotukset lupaavat lämpenevää loppuviikoksi ja tuulikin pitäisi kääntyä eteläpuoleiseksi, joten muuttorynnitys tulee varmasti olemaan näyttävää. Lisätietoja voi kysyä Hannu Tikkaselta (hannu.tikkanen(at)ramboll.fi tai puh. 0400 162072).

 

Linkit

Muutontarkkailulomake

Esimerkki lomakkeen täyttämisestä