Pihabongaus 28.–29.1.2012

Pihabongaus -tapahtumassa tarkkaillaan tunnin ajan lintuja omalla pihalla tai muulla paikalla joko lauantaina 28.1. tai sunnuntaina 29.1. Pihabongaukseen voi osallistua kuka tahansa. Pihabongaus ei ole kilpailu, joten havaittujen lintujen määrä ei ole ratkaisevaa. Osallistumismaksua ei ole eikä ilmoittautumista tarvita.

Pihabongaukseen osallistuminen on helppoa:

  • Tunnista tunnin aikana havaitsemasi lintulajit.
  • Laske montako yksilöä kutakin lajia on enimmillään näkyvissä samaan aikaan (näin vältät laskemasta samoja yksilöitä moneen kertaan).
  • Ilmoita tunnistamasi lajit ja laskemasi maksimimäärät viimeistään 3.2. BirdLife Suomelle tälle sivulle verkkolomakkeella tai postikortilla osoitteella BirdLife Suomi, Annankatu 29 A 16, 00100 Helsinki. Postikortissa on lintuhavaintojen lisäksi oltava havainnoitsijan nimi, osoite ja havaintopaikan osoite, havainnointiajankohta ja havainnoitsijoiden määrä.

Keski-Pohjanmaan Lintutieteellinen yhdistys ja Lintukerho Viklo pihabongaa lauantaina 28.1. Kokkolan Hollihaan koulun ruokinnalla klo 10.00-11.00. Kaikki ovat tervetulleita paikalle. Paikalla pääsee tarkkailemaan ruokinnan lintuja kaukoputkella ja lintukerholaiset opastavat lintujen tunnistuksessa ym. Lisätietoja Johan Hasselilta (040-5230 392).

Pihabongaukseen osallistuneiden kesken arvotaan helmikuun lopussa lintuaiheisia palkintoja. Pihabongauksen päätarkoituksena on saada yleisö mukaan tarkkailemaan talvisia lintulaudan ja kotipihan lintuja sekä kiinnostumaan lähiluonnosta. Samalla kerätään arvokasta tietoa maamme talvisesta linnustosta. Pihabongauksen suojelijana toimii tasavallan presidentti Tarja Halonen.

Yritysyhteistyökumppaneina ovat Ekokem, Eläinruokatehdas Lemmikki Oy, Kustannusosakeyhtiö Tammi, Olympus Finland Oy ja Suomen Lintuvaruste Oy.

Malli Pihabongaukseen tulee Isosta-Britanniasta, missä sikäläinen BirdLife (RSPB) on yli 30 vuoden ajan järjestänyt ”Big Garden Birdwatch” -tapahtumaa, johon osallistuu nykyisin yli 500 000 ihmistä. Säännöllisyyden ja suuren osallistujamäärän ansiosta tapahtuman avulla on saatu myös hyödyllistä tietoa monien lintulajien kannanvaihteluista.

 

LINKIT