Kalajoen 10. syysralli 3.10.2009 – Tulokset

Hiiripöllön havaitsi rallissa ainoastaan yksi joukkue. © Petri NikupaavoKalajoella rallattiin ensimmäistä kertaa lokakuun puolella. Ralliin osallistui kaikkiaan kahdeksan joukkuetta. Mukana oli edellisvuosien tapaan myös Pohjois-Pohjanmaan joukkueita. Pääosa joukkueista kuitenkin tuli KPLY:n alueelta. Ralliin osallistui kaikkiaan 27 rallaajaa.

Perjantain ja lauantain välisenä yönä lämpötila putosi rannikkoalueillakin alle nollan, joten tiet olivat petollisen liukkaita aamulla. Päivän valjettua lämpötila kipusi selvästi plussan puolella ja iltapäivällä oli jopa lämmin (n. 10 astetta)! Tuulen suunta vaihteli rallin aikana kääntyen lopulta idänpuoleiseksi. Pilvetkin väistyivät hetkittäin auringon tieltä, joten ralli päästiin rallaamaan lähes ihanteellisissa olosuhteissa.

Rallin alettua hämärän rajamailla (07.00) lajilistoihin merkittiin jo hyviä lajeja. Tupalipin Pullistus ja Kevään ensimmäinen retki kirjasivat molemmat metson lajilistoihin Vasankarin metsäautoteiltä. Pohjoisesta etelään löysi päivän ainoan piekanan Vasankarista. Härkäpäät löysivät huuhkajan Holmanperästä.

 

Jo aamutuimaan oli havaittavissa, että lauantaista tulisi todella hyvä lintupäivä. Rastasmuutto räjähti käyntiin jo aamuhämärissä ja sen voimakkuutta päästiin ihastelemaan aamun valjettua. Erityisesti pohjoisesta aloittaneet joukkueet saivat ihastella tuhansien rastaiden rynnistystä rannikkokaistaleella Tupalipin ja Vasankarin alueella. Ilmassa oli suuren lintupäivän tunnelmaa. Rastaiden summaksi purkutilaisuudessa arvioitiin kuusi-numeroisia-lukuja. Rastaiden mukana matkasi tietenkin myös muuta rähmää, aina tiaisista käpylintuihin. Karhukopla ja Pohjoisesta etelään joukkueet havaitsivat ilmeisesti samat kaksi muuttavaa kirjosiipikäpylintua eri paikoissa. Rastasmuuton tiimellyksessä Kevään ensimmäinen retki -joukkue havaitsi Vaajakarissa kolmen varpuspöllön parven!

 

Aamuinen Vasankari tarjosi myös mielenkiintoisia käänteitä ja tapahtumia. Kevään ensimmäinen retki havaitsi kalasatamassa lennelleen luotokirvisen ja erittäin näyttäviä lentonäytöksiä tehneen hiiripöllön. Useampia joukkueita oli tuolloin satamassa, mutta KER:n havainnot lajeista jäivät ainokaisiksi. Paikalle tullut Nuorennusleikkaus niittasi Vasankarin kalasataman metsiköstä yhden päivän kovimmista havainnoista – lapinpöllön! Lappari oli ollut satamaan johtavan tien varrella esillä varsin avoimesti. Tästäkin huolimatta muut joukkueet eivät pöllöä nähneet ja Nuorennusleikkaus sai ansaitsemansa ässän!

 

Pulmussirrin havaitsi puolet joukkueista. © Toni UusimäkiVaikka rastaiden osalta muutto oli mitä mahtavinta, niin merimuutosta ei tänäkään vuonna voitu puhua. Muutto oli lähes pysähdyksissä ja vain yksittäisiä vesilintuja muutti merellä. Aamulla väreily vielä heikensi muuton seuraamista. Kevään ensimmäinen retki havaitsi Tupalipistä kaksi kihua kaukana merellä, mutta lajimääritys ei etäisyydestä johtuen onnistunut. Tupalipin Pullistus havaitsi päivän ainoan ruokin muuttavana Letonnokalta, josta myös Etelästä pohjoiseen poimi pohjantikan. Poti oli myös ässä. Härkäpäät revittelivät Vasankarista iltapäivällä härkälinnun. Yksinäinen metsähanhi havaittiin joutsenparvesta kahden joukkueen voimin (Härkäpäät ja Nuorennusleikkaus). Lopun laiskat yhyttivät päivän ainoan kuikan. Majesteetillisesti Leton ja Hiekkasärkkien yllä muuttanut yksinäinen harmaahaikara havaittiin peräti kuuden joukkueen voimin, mutta samoja reittejä muuttaneen mustavariksen havaitsi ainoastaan kaksi joukkuetta. Vihaspauhalla Kevään ensimmäisen retken yli lensi kaksi muuttavaa lapinsirkkua ja hetkeä myöhemmin joukkue löysi Letonnokalta todella myöhäisen lapinkirvisen. Tupalipin Pullistus kaivoi esiin kaksi mustapääkerttua Lepistönperästä.

 

Kahlaajia oli rannoilla varsin vähän. Parhaimpina mainittakoon pikku- ja pulmussirrit Leton alueelta, useat jänkäkurpat, suokukko Pitkäsenkylän pelloilla ja päivän ainoaksi jäänyt tundrakurmitsa Puojinniemessä. Skvatin havaitsi Härkäpäät -joukkue.

 

Purku pidettiin Rahjan Juusonlanmäessä ja voittajaksi kruunattiin Tupalipin Pullistus lajimäärällä 87. Joukkueeseen kuuluivat Jouni Meski, Haari Taavetti ja Tuomas Väyrynen. Joukkueella oli jo tältä vuodelta plakkarissa Hailuodon rallin voitto. Lähteekö joukkue tavoittelemaan triplaa Raahen syysralliin marraskuussa? Toiseksi Kalajoella jäi Kevään ensimäinen retki, joka taipui voittajajoukkueelle neljällä lajilla. Kolmanneksi ylsi Kalajoen ja Ylivieskan ylpeys Wanha Woima, joka kuittaisi pronssin lajimäärällä 77. Rallin yhteislajimäärä oli 110 lajia.

 

Botnia cupissa ei kärjen osalta muutoksia tapahtunut, mutta kärjen takana rintama tiivistyi.

 

Kalajoen 10. syysralli oli jälleen kerran hieno kokemus. Kiitoksia kaikille ralliin osallituneille. Ensi vuonna Kalajoella rallataan vanhaan kunnon tyyliin marraskuussa.

 

TULOKSET

1. Tupalipin Pullistus (J. Meski, H. Taavetti ja T. Väyrynen), lajeja 87, ässät (2): mustapääkerttu, ruokki

2. Kevään ensimmäinen retki (M. Kumpulainen, A. Tuominen ja T. Uusimäki), lajeja 83, ässät (6): kihulaji, lapinsirkku, varpuspöllö, hiiripöllö, luotokirvinen, lapinkirvinen

3. Wanha Woima (M. Maarala, E. Lämsä ja S. Pudas), lajeja 77, ei ässiä 

4. Pohjoisesta etelään (S. Kalliokoski, J. Karvonen ja J. Rasmus), lajeja 76, ässät (2): pohjantikka, piekana

5. Härkäpäät (R. Halmeenpää, P. Pelttari, T. Jaakkonen ja J. Österberg), lajeja 74, ässät (3): härkälintu, huuhkaja, tundrakurmitsa

6. Karhukopla (P. Liimatta, A. Kurikka, R. Orti ja J. Hautamäki), lajeja 70, ei ässiä

7. Nuorennusleikkaus (J. Hannila, K. Pynssi, H. Tikkanen ja S. Salonkoski), lajeja 67, ässät (1): lapinpöllö

8. Lopun laiskat (I. Kojola ja P. Ruuska), lajeja 54, ässät (1): kuikka

 

LINKIT