Kesäralli

KPLY:n kesäralli perusteettiin osanottajamääriltään kuihtuneen kevätrallin tilalle vuonna 2004, jolloin ensimmäinen kesäralli rallattiin Sievissä. Kesärallin kunniakas tarkoitus on kartoittaa vähän retkeiltyjen kuntien pesimälinnustoa. Ralli kisataan vuosittain kesäkuun alkupuoliskolla jossain ennalta määrätyssä KPLY:n kunnassa. Toistaiseksi rallit on järjestetty sisämaakunnissa. Vuonna 2005 ralli kisattiin Pyhäjärvellä, vuonna 2006 Reisjärvi-Lestijärvi alueella ja vuonna 2007 ralli järjestetiin Haapajärven ja Nivalan kuntien alueella. Vuoden 2008 kesäralli järjestettiin rannikolla, Uudenkaarlepyyn kaupungin alueella.

Ralli alkaa launtai iltana klo 18.00 ja jatkuu tästä eteenpäin 18 tuntia. Läpi yön kestävässä rallissa parhaaseen yölaulaja-aikaan on hyvä mahdollisuus kuulla KPLY:n alueella tavattavia yölalajia. Viitakerttusia, ruisrääkkia ja pensassirkkalintuja on jokaisessa järjestetyssä rallissa löytynyt useita. Myös KPLY:n alueella vähälukuisempina tavattavia yölaulajia kuten viiriäistä, luhtakerttusta, rytikerttusta ja viitasirkkalintua on tavattu monissa järjestetyissä ralleissa. Muista harvalukuisemmista laululinnuista rallissa on tavattu mm. 2 pikkusieppoa ja idänuunilintu. Rallissa joukkueiden tulokset ovat pyörineet 100 lajin paikkeilla. Sisämaanrallien ennätys on vuodelta 2007, jolloin Haapajärvi-Nivala rallissa voittajajoukkue havaitsi 112 lajia. Samana vuonna syntyi myös yhteislajimäärän ennätys 136 lajia.

Vuoden 2009 kesäralli järjestetään Kokkolan kaupungin alueella. Tammikuussa 2009 Kokkolaan liitettiin naapurikunnat Lohtaja, Kälviä ja Ullava, joten odotettavissa on runsaslajinen ja mielenkiintoinen kesäralli uuden Suur-Kokkolan alueella.