Kalajoen 12. Marrasralli 5.11.2011 – Tulokset

Piekoja havaittiin kaksi yksilöä Kalajoella.  © Toni Uusimäki/Roller.fiKalajoen 12. Marrasrallia edelsi pitkä lämmin syksyinen sääjakso eikä pakkasista ollut tietoa rallin aikanakaan. Lämpötila pysytteli muutaman asteen plussan puolella koko päivän. Aamulla sumu heikensi näkyvyyttä merellä, mutta puoleenpäivään mennessä sumu hälveni lähes kokonaan. Tuuli puhalteli aamulla etelän puolelta (7 m/s), mikä myös vaikeutti aamulla havainnointia hetkittäin. Päiväksi tuuli tyyntyi. Päivä oli varmaan syksyn harmain eikä auringosta päästy nauttimaan.

Viisi joukkuetta starttasi ralliin. Rallaajia oli kaikkiaan 17. Peruslajit löytyivät kaikilta joukkueilta varsin hyvin. Vesilintuja oli loppujen lopuksi vähän niin lukumäärällisesti kuin lajistollisestikin. Epä ja toivo –joukkue nappasin purkutilaisuuden ensimmäisen ässän tavilla. Silkkiuikusta tehtiin kaksi havaintoa. Rallille uusi laji kirjattiin Pieni merenneito ja laulavat lahtivalaat –joukkueen (PMLL) toimesta. Yhdeksän linnun sepelhanhiparvi ruokaili aamulla Vasankarin luodoilla. Aina vaikeasta merimetsosta tehtiin havaintoja kahden joukkueen voimin. Molemmat joukkueet havaitsivat karpot Rahjan suunnalla.

 

Petolintuja havaittiin yllättävän hyvin. Hot spottina tietenkin oli Pitkäsenkylän pellot, jossa havaittiin pari piekanaa, kanahaukka (Serekat), ampuhaukka (Rydberg) ja tuulihaukka (PMLL). Myös Plassin taimitarhalla havaittu varpushaukka oli PMLL:lle ässä. Serekat onnistuivat vielä kuulemaan Pitkäsenkylällä rallin ainoan palokärjen.

Keskustan linnut hoituvat kaikilta joukkueilta hyvin. Lähes kaikki joukkueet saivat listoille kesykyyhkyn, turkinkyyhkyn ja fasaanin. Kanalinnut olivat kortilla. Teeri oli Epä ja toivo –joukkueelle ässä. Havainto teerestä oli tietenkin Himangalta. PMLL löysi aamuhämärissä kaksi ukkometsoa Vasannevan hiekkateiltä. Riekon havaitsi kaksi joukkuetta: Rydberg ja Kolkko Bra. Pyystäkin tehtiin vain kaksi havaintoa.

Riitteettömiltä rannoilta löytyi myös aiempiin vuosiin verrattuna harvinaisen ”paljon” kahlaajia. Serekat komppasivat taivaanvuohen lentoon Letolta ja Rydberg näki useita päiviä Letolla pyörineen tundrakurmitsan. Serekat havaitsi myös kapustarinnan Vihaspauhalta. Aamuhämärässä samainen joukkue kuuli Vihaspauhan kaarisillalta rallin ainoan helmipöllön.

Rallin ainoan selkälokin, nuoren sellaisen, havaitsi PMLL Vasankarin kalasatamassa harmaalokkiparvesta. Pohjantikkoja löytyi ainakin kolme eri yksilöä Vasankarin alueelta. Ainoa mustarastashavainto tehtiin Himangalta Epä ja toivon toimesta. Samalta suunnalta viimevuotiseen tapaan he hoitivat myös kuukkelin ässäksi. Vaajakarissa lenteli yksinäinen pajusirkku, jonka kaksi joukkuetta sai listoille. Vaajakarin rantametsästä hoitui rallin ainoa puukiipijä PMLL:lle. Vasankarin kuusikoista kyseinen joukkue hoiti myös taviokuurnan ja pikkukäpylinnun ässiksi. Isolepinkäisestä ja pähkinähakista tehtiin kaksi havaintoa.

Lopputuloksissa yksi oli ylitse muiden. Pieni merenneito ja laulavat lahtivalaat lähes murskasivat muut joukkueet. Koko ajan kärjessä muutaman lajin turvin pysynyt joukkue repi purussa lopulta 11 lajin kaulan hopealle nousseeseen Rydbergiin. Voittotulokseksi kirjattiin tänä vuonna 52 lajia. Hopeataisto kävi kuumana aivan viime hetkille saakka ja Rydberg vei toisen sijan lopulta ässien lukumäärällä. Kolmanneksi tippui tasatuloksella näin ollen Kolkko Bra. Lajin päähän hopeataistosta jäi himankalainen Epä ja toivo. Viimevuotinen hopea vaihtui Serekoilla tänä vuonna katkeraan viitostilaan. Ralliin kuuluivat myös tekniset murheet. Tänä vuonna kaksi joukkuetta joutui renkaan vaihtoon kesken rallin. Rallin yhteislajimäärä jäi 67:än lajiin.
 

 

TULOKSET

  1. Pieni Merenneito ja Laulavat lahtivalaat (Pitkäkangas, Rasmus ja Uusimäki), 52 lajia, 8 ässää (puukiipijä, varpushaukka, pikkukäpylintu, selkälokki, taviokuurna, metso, tuulihaukka ja sepelhanhi)
  2. Rydberg (Rytkönen, Åberg, Österberg J. ja Österberg P.), 41 lajia, 2 ässää (ampuhaukka ja tundrakurmitsa)
  3. Kolkko Bra (Hannila, Hassel, Koivumäki ja Hassel), 41 lajia, ei ässiä
  4. Epä ja toivo (Haikara ja Hanhineva), 40 lajia, 4 ässää (tavi, teeri, mustarastas ja kuukkeli)
  5. Serokat (Maarala, Hongell, Lämsä ja Pudas), 38 lajia, 5 ässää (taivaanvuohi, kapustarinta, kanahaukka, palokärki ja helmipöllö)

 

LINKIT

 

em