Kalajoen 13. Marrasralli 3.11.2012 – Tulokset

Taviokuurna oli helppo tänä vuonna. © Petri Nikupaavo / Roller.fiKalajoen 13. Marrasralli rallattiin perinteisesti marraskuun ensimmäisenä lauantaina 3.11.2012. Ralliin lähti kaikkiaan yhdeksän joukkuetta, joissa oli 27 rallaajaa. Sää aamulla oli muutaman asteen plussan puolella, mutta pienillä metsäautoteillä oli edellispäivien pakkasten jäljiltä vielä tiet erittäinkin liukkaat. Lunta oli maastossa vain paikoittain. Meri oli täysin auki, ainoastaan matalissa lahdissa oli jäätä mm. Vihaslahti oli jäässä lähes kokonaan. Aamu avautui syksyisen harmaana ja saatiinpa välillä heikkoa sadettakin. Tuuli oli lähes tyyntynyt ja merelle oli varsin hyvä näkyvyys koko aamupäivän ajan. Iltapäivällä noin klo 14.30 nousi sakea sumu ja näkyvyys rannoilla meni lähes nollaan. Sumu selveni vasta yöllä.

 

Peruslajit hoituvat käytännössä edellisvuosien tapaan mallikkaasti muutamaa lajia lukuunottamatta. Joka rallissa lähes jokaisen joukkueen havaitsema tukkasotka osoittautui liian kovaksi palaksi tänä vuonna. Lajia ei havaittu lainkaan! Myös sinisorsa ja merilokki tuottivat lähes puolelle joukkueista suuria vaikeuksia.

 

 

Taviokuurnavaellus jatkui edelleen ja kaikilta joukkueilta löytyi tämä taigametsien salaperäinen papukaija. Havaituista lajeista silkkiuikku, peltopyy, jouhisorsa, naurulokki, selkälokki ja pähkinähakki olivat lajeja, jotka kolme joukkuetta havaitsi kisassa. Tukkakoskelo, tundraurpiainen, järripeippo, riekko, palokärki, kanahaukka, vihervarpunen, varpuspöllö, kuikka ja pajusirkku oli kirjattuna kahden joukkeen voimin. Kaikkiaan yhdeksän ässää havaittiin rallissa. Uivelon yhytti Merirosvot Äijän kalasatamassa. Surnia poimi kaksi ässää: lapasotka Sautinkarissa ja kaksi muuttavaa tavia Pikku-Mansikassa. Mehtäkylän Dynamoa havaitsi rallin ainoan punakylkirastaan ja Phileas Fogg ja Kalajoen ympäri 9 tunnissa -joukkueen ainoa ässä oli Rahjassa havaittu pikkutikka. Ainoan varpushaukan havaitsi Pinna tai kepponen Tupalipissä. Rajalta rajalle -joukkue hoiti jokavuotiseen tapaan rallin ainoan kuukkelin jostain Himangan takamailta. Tuulentallaajien ässä oli sepelkyyhky. Ainoan pyrstötiaishavainnon teki Hyvä alku -joukkue.

 

Kisa oli äärimäisen tiukka ja voittaja jouduttiin ratkaisemaan tasatuloksessa viimeisen lajin kellon ajalla. Voittajaksi nousi vahvistunut haapajärveläisjoukkue Merirosvot, jotka havaitsivat rallissa 48 lajia ja viimeinen laji kirjattiin klo 13.50. Rallin voitto oli perinteiselle joukkueelle historian ensimmäinen! Toiseksi tasaisessa taistossa jäi raahelainen Surnia, joka havaitsi myös 48 lajia, mutta viimeinen laji kirjattiin listalle klo 14.30. Pronssisija meni Kokkolaan joukkueelle Mehtäkylän Dynamo, joka hävisi voittajille ainoastaan lajilla. Viime vuoden kultajoukkue Phileas Fogg ja Kalajoen ympäri 9 tunnissa putosi sijoituksissa neljänneksi jääden voittajille kaksi lajia. Viiden sijan pokkasi Pinna tai Kepponen kolme lajia kärjelle hävinneenä. Himankalaisjoukkue Rajalta rajalle keräsi 44 lajia ja sijoitus oli kuudes. Nivalan ylpeys Tuulentallaajat sai kokoon 42 lajia ja sijoittui kisassa seitsemänneksi. Kärkikahinoissa lähes aina viihtynyt WP:ssä romahti toiseksi viimeiseksi lajimäärällä 39. Joukkueen perusvahvuudesta oli sairastuvalla puolet, mikä näkyi tuloksessa kuin huippu-urheilussa konsanaan. Kalajokinen Hyvä alku jätettiin tylysti viimeiseksi vaikka joukkueen ralli käynnistyi mallikkaasti. Kuten tuloksista oli havaittavissa, ralli oli todella tiukka ja neljän lajin sisällä oli kuusi joukkuetta! Kokonaislajimäärä oli 70 lajia.

 

 

TULOKSET

 

1. Merirosvot (K. Hiekkanen, J. Österberg ja P-P. Österberg), 48 lajia (viim.laji 13.50), 1 ässä (uivelo)

2. Surnia (J. Koistinen ja K. Varpenius), 48 lajia (viim. Laji 14.30), 2 ässää (lapasotka ja tavi)

3. Mehtäkylän Dynamo (J. Hannila, J. Hassel ja K. Koivumäki) 47 lajia, 1 ässä (punakylkirastas)

4. Phileas Fog ja Kalajoen ympäri 9 tunnissa (N. Pitkäkangas, M. Kumpulainen, P. Lampila ja T. Uusimäki. 46 lajia, 1 ässä (pikkutikka)

5. Pinna tai Kepponen (S. Kalliokoski, J. Karvonen ja H. Rönkkö), 45 lajia, 1 ässä (varpushaukka)

6. Rajalta rajalle (E. Borén, S. Haikara ja P. Hanhineva), 44 lajia, 1 ässä (kuukkeli)

7. Tuulentallaajat (H. Haikara, J. Marjakangas ja J. Pitkänen), 42 lajia, 1 ässä (sepelkyyhky)

8. WP:ssä (H. Hongell, E. Lämsä ja A. Tuominen), 39 lajia, ei ässiä

9. Hyvä alku (T. Puurula, V. Pelttari ja P. Pelttari), 38 lajia, 1 ässä (pyrstötiainen)

 

LINKIT