Melkein uusi laji Keski-Pohjanmaalle

Aroharmaalokki © Grzegorz NeubauerMielenkiintoinen tapahtuma toi odotetun lajin melkein Keski-Pohjanmaan lintutieteellisen yhdistyksen lajilistalle. Ylivieskalainen lintuharrastaja Seppo Pudas on vuosien varrella lukenut kaukoputken avulla Ylivieskan kaatopaikalla lukemattoman määrän lokkien lukurenkaita. Kesäkuun 19. päivä 2011 putkeen osui jälleen harmaalokin näköinen lokki, jolla oli jalassa keltainen lukurengas. Seppo sai luettua lokin renkaan ja lähetti tiedot rengastustoimistolle. Reilu vuosi tapahtuman jälkeen hän sai kirjeen Puolan rengastustoimistolta. Kyseinen lokki oli rengastettu 10. kesäkuuta 2010 lähellä Cheboksarya Venäjällä. Cheboksary sijaitsee Volgan rannalla n. 600 km Moskovasta itään. Välimatkaa Ylivieskan ja Cheboksaryn välillä on noin 1500 km.

 

Lokki oli rengastettu pesäpoikasena aroharmaalokkikoloniasta (Larus cachinnans). Linnun rengasti puolalainen lokkitutkija Grzegorz Neubauer, joka tutkii erityisesti isojen lokkilajien muuntelua ja hybridisaatiota. Koska kyseessä oli harvinaisuus (Keski-Pohjanmaalle uusi laji) ja rariteettikomitean tarkastama laji, puolalaiselta tutkijalta pyydettiin tarkempia tietoja lokista. Linnusta ei saatu Ylivieskassa kuvaa tai muuta määritystä tukevia tuntomerkkejä.

Grzegorz kertoi sähköpostissaan, että kyseisestä yksilöstä ei ollut pesäpoikaskuvia ja vastauksessa myös tarkentui, että kyseisessä lokkikoloniassa valtalajina oli aroharmaalokki, mutta koloniassa pesii myös harmaalokkeja (L. argentatus), tosin vähemmistönä. Tästä johtuen lintu voi olla aroharmaalokki, harmaalokki tai edellä mainittujen lajien risteymä. Kuvassa on Grzegorz Neubauerin kuvaama tyypillinen aroharmaalokkiyksilö samaisesta lokkikoloniasta.

Aroharmaalokkia ei näin ollen ole vielä havaittu varmuudella Keski-Pohjanmaalla. Lienee kuitenkin vain ajan kysymys milloin ensimmäinen ”kake” löydetään harmaalokkien seasta. Tästäkin tapauksesta kannattaa oppia. Lukurenkaalliset lokit kannatta kuvata, jos siihen on mahdollisuus tai  ainakin kirjoittaa tuntomerkkejä ylös.