Kalajoen 7. Marrasralli 4.11.2006 – Tulokset

7. Marrasralli kisattiin kauniissa pakkassäässä. Edellispäivien pakkaset olivat jäädyttäneet kaikki lahdet ja lampareet. Rahjan vesialueet olivat jäässä. Särkkien päältä näkyi hyinen tammikuinen näkymä. Avovesialueita oli siis vähän ja vesilinnut olivat näin ollen kortilla. Aamuinen merisavu heikensi vielä näkyvyyttä ja päivällä rallaajia kiusasi lisäski merellä ollut väreily. Aamulla pakkanen paukutteli -12 astetta. Myöhemmin päivällä pakkanen hieman laantui, mutta koko päivän kuitenkin pysyttiin nollan alapuolella. Aamulla oli täysin tyyntä ja iltapäivällä viresi hienoinen kaakonpuoleinen tuuli. Keli oli muuten aurinkoinen ja mainio. Taivas oli lähes koko päivän pilvetön. Maassa oli noin 15 cm lunta.

Lintuja oli kuitenkin ilahduttavasti ruokinnoilla ja pihlajoissa marjasatoa syömässä. Keskustan alueella pyöri räkättirastas- ja tilhiparvia. Viisi joukkuetta havaitsi vaelluksen aloittaneita taviokuurnia. Kuurnamäärät eivät olleet vielä kovin suuria. Pikkurastaat olivat vähissä. Keijukaiset saivat määritetyä sekä laulu- että punakylkirastaan samasta rastaparvesta. Merikotka on vakinaistanut yleisimmän päiväpetolinnun tittelin ja rallin havainnot ilmeisesti koskivat ainakin kolmea eri yksilöä. Vasankariin kannatti tällä kertaa panostaa, sillä pikkurastaiden lisäksi sieltä rallijoukkueet napsivat muitakin ässiä: uikkulaji, tukkakoskelo. Vasannevalta nähtiin metso (2 koirasta) ja pikkukäpylintu. Sepelkyyhky oli majoittunut Tyngän myllylle ja vain Keijukaiset havaitsivat linnun. Vanha tuttu ”kaattis-huuhkaja” huhuili aamunvaljetessa vain Untuvikoille kaatopaikan kupeessa. Letonnokalta Untuvikot näkivät rallin ainoan riekon. Neljän Gauniin Gimman Kopla harmitteli vielä purussakin liian aikaisin nähtyä (7 minuuttia) riekkoa Vasannevalla. Rasjan Kalsat Karjut havaitsivat ainoana jenginä Rahjan joka vuotiset kyhmyjoutsenet. Tällä kertaa Puojinniemen ollessa jäässä kyhmäriperhe oli makaillut jäällä Koninkarvon sataman läheisyydessä. Ppikkulintujen hakeminen kannatti tulosten perusteella keskittää Plassiin ja Holmaan, joissa havaittiin tikli, järripeippo ja pähkinänakkeli. Nakkeleita on vaelluksen päätteeksi jäänyt myös Kalajoelle. Holman nakkelin lisäksi joukkueet havaitsivat ainakin kaksi muuta yksilöä (Golf-kentän männikkö ja Letto). Mustapääkerttuja havaittiin kolmen joukkueen voimin, joista Untuvikot havaitsivat kolme eri koirasta, joten mustapääkertun määrä oli kenties lähempänä viittä.

Ralliin osallistui kaikkiaan kuusi joukkuetta (19 henkilöä). Mukana oli kaksi ensikertalaista joukkuetta, jotka taistelivat hienosti, mutta eivät onnistuneet kuitenkaan kampeamaan itseään kärkisijoille. Pohjois-Pohjanmaalla viime vuosina voitosta voittoon kulkenut Keijukaiset havaitsivat 51 lajia ja pokkasivat kiertopalkinnon itselleen. Joukkueessa kisasi Tuomo Jaakkonen, jolla on tänä vuonna hurja viiden rallin voittoputki Pohjois-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan ralleissa. Viime vuosina meriretkeilyn vähemmälle jättänyt Kallan karttajat oli nuorentunut omasta mielestään ”Untuvikoiksi”, mutta uudesta nuorentuneesta ”lookista” ja nimestä huolimatta voitto antaa vieläkin odottaa. Tällä kertaa sijoitukseksi tuli toinen lajimäärällä 48.

Kolmanneksi tänä vuonna kipusi Rasjan Kalsat Karjut, joka muodostui KPLY:n tähtisikermästä, joka sai vielä terästystä Oulusta. Todellisiin ralleihin kuuluu myös tekniset ongelmat. Tällä kertaa Karjut saivat osakseen kytkinrikon, jonka seurauksena he joutuivat ottamaan vara-auton käyttöön. Ongelmista huolimatta joukkue taisteli hienosti itsensä mitaleille. Neljänneksi sijoittui Neljän Gauniin Gimman Gopla, joka nimestä huolimatta pursusi miehistä testosteronia. Joukkueelle kertyi lajeja 44. Vaikka teknisiä ongelmia ei ollutkaan, niin joukkeella oli silti vaikeaa. Viideksi tuli rallin toinen ensikertalaisjoukkue, Pohjantähti Keski-Pohjanmaalta. Lisämaustetta Pohjantähteen toi savolainen vahvistus. Pohjantähti ei kuitenkaan päässyt ensimmäisessä rallissaan vielä haastamaan Marrasrallin veteraaneja, mutta joukkue oli tyytyväinen omaan tulokseensa. Toinen ensikertalaisjoukkue Kyyhkylän tiirat Haapajärveltä joutuivat taipumaan Pohjantähdelle lajilla. Ensimmäistä ralliaan rallanneelle joukkueelle on nostettava hattua hienosta kisasta ja pääsipä joukkue vielä herkuttelemaan kahdella ässälläkin (uikkulaji ja tikli). Näille kahdelle ensikertalaisjoukkueelle voidaan povata lähitulevaisuudessa varmasti kärkisijoituksia, kunhan kokemusta rallista tulee lisää.

Rallin yhteislajimäärä oli 66, joka sivusi rallin lajimäärällisesti heikointa vuotta (2003). Ainoastaan yksi uusi rallilaji havaittiin ja se oli Keijukaisten havaitsema sepelkyyhky. Nyt rallissa on havaittu kaikkiaan 109 lajia kautta aikojen.

 

TULOKSET

1. Keijukaiset (Tuohimaa, Jaakkonen ja Väyrynen), 51 lajia, 3 ässää (sepelkyyhky, laulurasta ja punakylkirastas)
2. Untuvikot (Maarala, Hongell, Lämsä ja Pudas), 48 lajia, 4 ässää (huuhkaja, riekko, pikkukäpylintu, tukkakoskelo)
3. Rasjan Kalsat Karjut (Kallioskoski, Karvonen J. ja Rasmus), 46 lajia, 2 ässää (ampuhaukka ja kyhmyjoutsen)
4. Neljän Gauniin Gimman Gopla (Karvonen M., Lampila, Tuominen ja Uusimäki, 44 lajia, 2 ässää (pyrstötiainen ja metso)
5. Pohjantähti (Erkkilä, Kärkinen ja Rytkönen), 38 lajia, ei ässiä
6. Kyyhkylän tiirat (Österberg J. ja Österberg P-P), 37 lajia, 2 ässä (uikkulaji ja tikli)