Kalajoen 8. Marrasralli 3.11.2007 – Tulokset

Kalajoella rallattiin kahdeksannen kerran. Ennustettua räntäsaderintamaa ei koskaan Kalajoelle tullut ja ralli päästiin rallaamaan varsin kauniissa syksyisessä säässä. Heikko kaakkoistuuli puhalteli lähes koko päivän, mutta ei vaikeuttanut missään vaiheessa havainnointia.

Jonkinlaista joutsenmuuttoa oli havaittavissa, mutta muuten meno merellä oli vähäistä. Vesilinnutkin tuntuivat vaihtelevan paikkoja, mutta aikaisempien vuosien tapaan lähes kaikki perusvesiäiset löytyivät. Siiponjoen Sissien staijaus tuotti mereltä kuikkalintulajin ja joukkue 4 x 32 kaivoivat tavin esille Plassista. Molemmat havainnot olivat ässiä. Peruslajit löytyivät jälleen kerran hyvin. Ainoastaan kuusitiainen tuotti suurimmat vaikeudet. Kaupunkilajeista turkinpulu, pulu ja fasaani löytyivät myös lähes kaikilta. Uudeksi retkikohteeksi näytti muodostuneen Kalajoen pohjoisosassa sijaitseva Tupalippi, josta kertyi useita hyviä havaintoja. Siiponjoen Sissit havaitsivat rallin ainoat pyrstötiaiset ja isolepinkäisen siellä. Kujeilevat Ornit kuulivat rallin ainoan vihervarpusen Tupalipin tiellä. Tupalipin ruovikossa piileskeli myös rallille uusi laji, viiksitimali (a5), jotka havaittiin kolmen joukkueen toimesta. Lisäksi joukkue Kolme lajia näkivät mahdollisesti samaisen timaliparven Ämmässä. Tyhjää nyhjästä joukkue komppasi punarinnan myös Tupalipin alueelta.

Rallille toinen uusi laji havaittiin mm. Keihäslahdelta. Kyseessä oli jo useamman päivän alueella pyörinyt nuori isolokki, jonka havaitsi kolme joukkuetta. Rytimäki Stringers luotti aikaisempien vuosien tapaan eteläosan koluamiseen. Se tuotti yhden ässän: nuori selkälokki viihtyi hetken aikaa Rahjan tuulimyllyjen edustalla. Ripitetyt havaitsivat ässäksi jääneen muuttavan lapinsirkun Rahjassa. Calcarius oli kolmas uusi laji rallille tänä vuonna. Joukkue Kolme lajia havaitsi kaksi pajusirkkua rallin aikana. Ripitettyjen aamun etapit tuottivat ”yksisuuntaisilla” Vasannevan metsäautoteillä rallin ainoan metson. Marjalintuja havaittiin varsin vähän: taviokuurnia vain muuttavina sekä pieniä määriä paikallisia tilhiä ja rastaita.

Kalajoen 8. Marrasralli muistetaan kuitenkin tikoista. Käpytikka ja palokärki löytyivät lähes jokaisen joukkueen lajilistasta. Kaksi joukkuetta havaitsi pikkutikan. Toinen pikkutikoista viihtyi Tupalipin alueella. Entinen Karvas Kosto, nykyinen Team Tuska vanhaan tuttuun tapaansa meni ja havaitsi rallin ainoan harmaapäätikan, joka lenteli Vihasniemessä. Kyseinen joukkue havaitsi vuonna 2003 rallihistorian ensimmäisen harmaapäätikan kiipeilemästä teollisuushallin peltiseinällä. Rytimäki Stringer kepitti rallin ainoan pohjatikan Vasankarissa suoraan liikkuvasta autosta. Joukkue 4 x 32 havaitsi rallihistorian 113. lajin Leton lintutornin parkkipaikalla. Laji oli valkoselkätikka! Kyseinen koiraslintu on viihtynyt jo pitemmän aikaa Leton alueella.

Ralliin otti osaa yhteensä yhdeksän joukkuetta (27 henkilö). Kaksi joukkuetta oli ylitse muiden. Raahelainen Siiponjoen Sissit ja keskipohjalainen Kolme lajia havaitsivat molemmat 58 lajia. Voiton ratkaisi viimeisen lajin kellonaika. Kolme lajia kuittasi voiton 9 minuutin erolla. Voitto jäi siis tällä kertaa Keski-Pohjanmaalle.

Viisi joukkuetta taisteli pronssista. Lopulta kaikki viisi joukkuetta mahtuivat tuloksissa viiden lajin sisään. Pronssin vei viime vuoden hopeajoukkue, Tyhjää nyhjästä (ent. Untuvikot), lajimäärällä 50. Joukkue on viime vuosina ollut lähes poikkeuksetta kärkikolmikossa, mutta voitto antaa vielä odottaa. Tuskaisesti mitallisijojen ulkopuolelle jäivät Team Tuska Kokkolasta (4.) ja Ripitetyt (5.) 49 lajilla. Kuudelle sijalle nousi joukkue 4 x 32. Joukkueen jäsenien ilmeistä päätellen ralli oli pelkkää juhlaa. Samaa ei voinut sanoa Kokkolan ghetosta tulevalta Rytimäki Stringersistä, jonka heikot hetket ajoittuvat jo aamuhetkiin. Oliko kyseessä sitten viime tinkaan jätetty hiilihydraattitankkaus vai mikä, mutta ralli ei kulkenut ja sijoitus seitsemäs. Stringersin ja 4 x 32:n lajimäärä sama, 47. Ei ole helppoa, jos on vaikeaa. Tämän totesi vieraalla maalla rallannut, oululaisjoukkue Koti-ikävä, jonka lajimääräksi jäi 46 ja sijoitus kahdeksas. Ehkä parikymmentä kilometriä pohjoisempana meno olisi ollut parempaa… Kalakukkojen kaupungista, Kuopiosta saapuivat Kujeilevat ornit, jotka saivat vahvistuksia vielä Haapajärveltä. Paikat alkavat tulla hiljalleen tutuiksi ja lajimäärä on kasvussa. Tänä vuonna 41 lajia ja sijoitus yhdeksäs. Paljonko ensi vuonna?

Rallin yhteislajimäärä oli 76, joka on keskiarvoa parempi lajimäärä. Uusia lajeja rallille havaittiin peräti neljä kappaletta: viiksitimali, isolokki, valkoselkätikka ja lapinsirkku. Rallissa on nyt havaittu kaikkiaan 113 lajia kautta aikojen.

 

TULOKSET

1. Kolme lajia (Halmeenpää, Pelttari ja Pesola), 58 lajia, 2 ässää (pikkukäpylintu ja pajusirkku), viimeinen laji klo 14.50
2. Siiponjoen sissit (Koistinen, Tuohimaa ja Varpenius), 58 lajia, 3 ässää (pyrstötiainen, isolepinkäinen ja kuikkalintulaji), viimeinen laji klo 14.59
3. Tyhjää nyhjästä (Maarala, Lämsä ja Pudas), 50 lajia, 1 ässä (punarinta)
4. Team Tuska (Hannila, Hassel ja Koivumäki), 49 lajia, 1 ässä (harmaapäätikka)
5. Ripitetyt (Kalliokoski ja Rasmus), 49 lajia, 2 ässää (lapinsirkku ja metso)
6. 4 x 32 (Hirvinen, Huhtala, Tuominen ja Westman), 47 lajia, 2 ässää (valkoselkätikka ja tavi)
7. Rytimäki Stringers (Karvonen, Kumpulainen ja Uusimäki), 47 lajia, 2 ässää (selkälokki ja pohjantikka)
8. Koti-ikävä (Jaakkonen, Taavetti ja Velmala), 46 lajia, ei ässiä
9. Kujeilevat ornit (Pitkänen, Rytkönen, Åberg), 41 lajia, 1 ässä (vihervarpunen)