Kesäralli 2011 Kalajoki – Tulokset

Voittajat! © Toni Uusimäki / Roller.fiKeski-Pohjanmaan kesäralli rallattiin tällä kertaa Kalajoen kaupungin maastoissa 27.-28.5.2011. Ralli käynnistyi edellisvuosien tapaan perjantaina klo 18.00 ja päättyi lauantaina klo 12.00. Tänä vuonna 18 tuntista rallitaivalta piiskasi lähes koko ajan sadekuurot ja ajoittain kova puuskittainen tuuli. Vesisade loppui kuin sopimuksesta klo 12.00 lauantaina. Huonosta säästä huolimatta viisi joukkuetta otti toisistaan mittaa ja yhteislajimäärä kipusi 151:een lajiin, joka oli 8 lajia enemmän kuin viime vuonna Kokkolassa. Peruslajeista jokaiselta joukkueista jäi havaitsematta kanadanhanhi, punasotka, härkälintu, nokikana, alli, hiirihaukka, viitakerttunen, kuusitiainen ja hemppo.

Peruslajilistalta I varpushaukan sai ainoastaan Herra Hakkaraiset -joukkue. Myös toisen peruslajiässän nappasi Veripinnat puukiipijästä. Peruslajilistan II ässiä Kaakkurinneva -joukkueella olivat pyy ja töyhtötiainen. Tumpelo ja toverit saivat uivelosta, peukaloisesta ja kanahaukasta peruslajiässät. Lakeuden leivotkin kaivoivat yhden peruslajiässän eli pikkulepinkäisen.

Meristaijaus ei tuottanut juuri tulosta, koska minkäänlaista muuttoa merellä ei tapahtunut. Myöskin sateinen ja tuulinen yö hiljensi yölaulajat, joita oli saapunut vasta muutamia Kalajoelle. Aiemmin tiedossa olleet kaulushaikara, luhtakanat ja –huitit hoituivat lähes jokaisen joukkuueen osalta lajilistalle. Ruisrääkkäkin löytyi jokaiselta joukkueelta. Satakieliä lauloi ainakin Etelänkylällä ja Himangan keskustassa kaksi. Kaksi joukkuetta kuuli Vaajakarissa pensassirkkalinnun.

 

Kahlaajia oli ilahduttavasti rannoilla niin määrällisesti kuin lajistollisestikin. Leton alueelta kaivettiin esille pari isosirriä, useita jänkäsirriäisiä ja pikkusirrejä suosirriparvista. Lapinsirrejä tietenkin soidinsi Leton alueella useita. Herra Hakkaraiset havaitsivat myös lähes juhlapukuisen kuovisirrin Letolla. Kahlaajamuutto oli myös havaittavissa. Herra Hakkaraisten meristaijaus tuotti tulosta Tupalipissä perjantai-iltana, kun n. 150 tundrakurmitsan parvi muutti merellä. Parvessa oli ainakin kaksi punakuiria mukana. Herra Hakkaraisten kahlaajalistaa koristi myös kaksi vesipääskyä, jotka levottomasti lentelivät Kalajokisuulla. Lakeuden leivot pääsivät myös nauttimaan kahlaajaässästä eli mustaviklosta. Paikallistuntemusta täynnä ollut Tumpelo ja toverit havaitsivat Vihaslahdella kolme lentelevää jänkäkurppaa.

Valkoposkihanhi on myös vakiinnuttanut pesimäkannan Kalajoella. Kolme joukkuetta havaitsi Vasankarissa luodoilla makoilleet vapot. Kalajoen erikoisuus, pikkutiira oli havaittuna jokaisella joukkueella. Herra Hakkaraisten Pitkäsenkylällä näkemä uuttukyyhky oli ainut havainto lajista. Metso hoitui kolmen joukkueen osalta. Veripinnat hoitivat ainakin Vihaslahden hullun metson. Tarina ei kerro, että johtuuko joukkueen nimi kohtaamisesta tämän ukkometson kanssa. Veripinnoja hemmoteltiin myös laulavalla sinirinnalla Vihaspauhalla.

Hullu metso © Petri Nikupaavo / Roller.fiRahjan Konikarvon risteyksessä rummutti pohjantikkakoiras, jonka ainoastaan Herra Hakkaraiset saivat listalleen. Läheiseltä Siiponjokisuulta Kaakkurinneva -joukkue kuuli laulavan pikkusiepon. Samainen joukkue kuuli myös muuttavan lapinkirvisen. Tumpelo ja toverit havaitsivat hiirihaukkaa yrittäessään rallin ainoan tilhen. Hihaa hekään eivät saaneet. Päivälaulajista kertut, sirittäjät, ja punavarpuset olivat saapuneet edellisinä päivinä. Lakeuden leivot kuulivat kisan ainoan järripeipon. Harvinaistunut peltosirkkukin havaittiin useamman joukkueen voimin.

Rallin purku pidettiin Hiekkasärkillä Hotelli Rantakallassa. Rallin voitosta käytiin äärimmäisen kova kisa kahden joukkueen välillä. Kaakkurinneva kruunattiin voittajiksi lajimäärällä 129. Mestaruus tuli ainoastaan yhden lajin erotuksella. Täpärästi hopealle jäi Herra Hakkaraiset lajimäärällä 128. Kolmanneksi nousi Tumpelo ja Toverit lajimäärällä 121. Neljänneksi kipusi nivalalaiset Lakeuden Leivot 113 lajilla ja viimeiseksi jätettiin Veripinnat omalla uudella ennätyksellään 108 lajia. Mitähän lajimäärät olisivat olleet paremmin olosuhteissa. Ralliin osallistui kaikkiaan 16 henkilöä. Kiitokset kaikille osallistuneille.

 TULOKSET

  1. Kaakkurinneva (A. Pesola ja P. Pelttari) 129 lajia ja 4 ässää (pikkusieppo, pyy, töyhtötiainen ja lapinkirvinen)
  2. Herra Hakkaraiset (M. Kumpulainen, J. Rasmus ja T. Uusimäki) 128 lajia ja 7 ässää (varpushaukka, tundrakurmitsa, uuttukyyhky, pohjantikka, punakuiri, vesipääsky ja kuovisirri)
  3. Tumpelo ja toverit (M. Maarala, E. Lämsä ja S. Pudas) 121 lajia ja 5 ässää (uivelo, kanahaukka, peukaloinen, tilhi ja jänkäkurppa)
  4. Lakeuden leivot (T. Meriläinen, A. Kalliokulju ja J. Pitkänen) 113 lajia ja 3 ässää (pikkulepinkäinen, mustaviklo ja järripeippo)
  5. Veripinnat (K. Kinnunen, P. Kinnunen ja P. Nikupaavo) 108 lajia ja 2 ässää (puukiipijä ja sinirinta)

 

LIITTEET

 

havaitsivat hiirihaukkaa yrittäessään rallin ainoan